Projekat MHE Čajdraš JP „ViK“ d.o.o. Zenica na sajmu RENEXPO BiH 2018. prezentiran kao primjer dobre prakse

Na Međunarodnom sajmu voda, energetike i okoliša RENEXPO BiH, koji je  održan 23. i 24. oktobra 2018. godine,  kao  primjer dobre prakse, je  predstavljena MHE Čajdraš  JP „ViK“ d.o.o. Zenica.

Na konferenciji „Obnovljivi izvori  energije i tehnike u funkciji životne  sredine – Nove  poslovne  prilike“, o  temi „ Hidroenergija u BiH- male  hidroelektrane“, a na  poziv organizatora sajma, pomoćnik direktora za tehničke  poslove, g.Nedim Šečić, je  u ime JP „ViK“ d.o.o. Zenica   prezentirao projekat MHE Čajdraš koja je izgrađena  na  transportnom vodu Kruščica – Zenica  i još uvijek  je jedina  minihidroelektrana  ovakvog  tipa  u BiH.

sajam-nedim-mhe

Ovom prilikom g. Šečić je istakao  da je  riječ  o ekonomski vrlo isplativom projektu   s obzirom da godišnji prihod od prodaje  električne  energije proizvedene  u MHE Čajdraš  iznosi  oko 400.000,00 KM. Tako se investicija ukupne  vrijednosti  1.200.000,00 KM isplatila  za cca 3,5 godina, što je  tri puta kraće  vrijeme  otplate od investicije  u prosječnoj  mini hidroelektrani izgrađenoj na prirodnom vodotoku. Očekuje  se da će objekat  i ugrađena oprema  mini hidroelektrane, koju karakteriše pozitivan uticaj  na  okolinu i širu društvenu zajednicu,  biti u funkciji narednih 100 godina.

Izlaganje predstavnika JP „ViK“d.o.o. Zenica  je  izazvalo veliku pažnju učesnika  konferencije a  MHE Čajdraš je prepoznata kao  referentni projekat  kada  je  u pitanju navedena  tematika.

Kategorije